פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת מה אומר החוק?

את עומדת להיות אמא? מזל טוב! חשוב שתדעי שבמדינת ישראל יש חוקים אשר מגינים עלייך, ודואגים שתוכלי לחזור למשרה שלך לאחר חופשת הלידה. אחד מהחוקים האלו הוא פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת.

 במאמר הבא תוכלי לקרוא את כל המידע הרלוונטי בנושא – יציאה לחל"ת לאחר חופשת הלידה, פיטורים בזמן הריון, משמעויות חברתיות ומשפטיות, ועוד. 

האם פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת הם חוקיים?

במדינת ישראל קיימים חוקים אשר מטרתם היא למנוע מצב של פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת. לפי חוקים אלו, למעסיק אסור לפטר את העובדת במהלך 60 הימים העוקבים לחזרתה מחופשת הלידה הרגילה. בנוסף, אין לפטר את העובדת בזמן ההריון. 

ומה בדבר פיטורין בחל"ת?

על פי החוק, לעובדת יש את האפשרות להאריך את חופשת הלידה שלה על חשבונה. במילים אחרות, היא רשאית לצאת לחופשה ללא תשלום מיד לאחר חופשת הלידה. אם העובדת בחרה לנצל את האפשרות הזו, למעסיק אסור לפטר אותה במשך שישים הימים שלאחר חזרתה מן החל"ת. 

פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת

המשמעות החוקית והחברתית של חוקים המגינים על היולדת

חוקים אשר מגינים על היולדת, ובכלל זה פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת, הינם בעלי משמעות חוקית וחברתית נרחבת. החוקים נועדו לשמור על שוויון זכויות בין גברים לנשים, ולאפשר לאמהות טריות להמשיך להחזיק במשרות שלהן ולהתפתח מבחינה תעסוקתית. 

מדוע קיימים חוקים להגנה על העובדת במצבים של הריון ולאחר לידה?

החוקים מגיעים מתוך התפיסה המוצדקת, לפיה התפקיד החברתי של היולדת בתור אם הוא חשוב במידה שווה לתפקידה בתור עובדת בארגון או בחברה. לכן לא ניתן לבצע פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת או פיטורים בהריון.

בכל חברה מתוקנת, קיימת מערכת חינוך אשר מכשירה את הדור הבא. מבחינה חברתית, ניתן לראות את חופשת הלידה כחלק אינטגרלי מהמרקם האנושי. 

זכאויות מיוחדות ליולדות והארכת חופשת הלידה

מעבר לזכות לחופשת לידה והזכות להארכתה כחופשה ללא תשלום, אשר לפיהן אסור לקיים פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת, קיימות עוד כמה זכויות נלוות. היולדת זכאית אליהן במידה וקיים מצב רפואי מורכב, אשר מחייב מנוחה והחלמה. להלן מספר דוגמאות: 

  • אשפוז של הילוד – במידה והילוד מאושפז, היולדת זכאית להארכת חופשת הלידה עד תום האישפוז. 
  • אשפוז של היולדת – כנ"ל למצב אשפוז של הילוד, ובהתאם למצב הרפואי הספציפי.
  • לידה של תאומים – לידה של תאומים יכולה לזכות את היולדת בלפחות שבועיים נוספים לחופשה.
  • מצבים רפואיים מורכבים – ניתן לבחון מצבים רפואיים ספציפיים, ולבקש הארכה לחופשת הלידה. מומלץ לעשות זאת בליווי של עו"ד דיני עבודה.

מה ניתן לעשות במקרה של פיטורים בזמן חופשת לידה או חל"ת?

במקרה שזומנת לשימוע לפני פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת, או גרוע מכך – פוטרת ללא התראה מראש, הדבר החשוב ביותר לעשות הוא לפנות בהקדם האפשרי לעורך או עורכת דין מקצועית המתמחה בדיני עבודה. מדובר במצב אשר אינו חוקי ואינו מתקבל בשום צורה, ובאמצעות ייעוץ וליווי צמוד, את תוכלי לקבל פיצוי כלכלי הולם. 

ייצוג עובדים ועובדות במשרד עורכי דין איריס אלמוג

משרד עורכי דין איריס אלמוג מבטיח לכם ליווי צמוד וייצוג מקצועי בכל התחומים של דיני עבודה, כולל פיטורים לאחר חופשת לידה מוארכת.

אצלנו תוכלי לקבל מענה מלא ומקיף לכל צורך, עד לסיום ההליכים – ואף לא רגע מוקדם יותר. פני אלינו עכשיו לקביעת פגישת ייעוץ, ותיעני בהקדם. 

צור קשר לתיאום פגישת ייעוץ