איך להתמודד עם התעמרות בעבודה?
אחד מכל שלושה ישראלים יחווה יחס משפי ופוגעני במקום עבודתו. מפתיע לגלות, כי למרות היקף התופעה הנרחב הרבה אנשים אינם מודעים לזכויותיהם בחוק וכיצד ניתן להתמודד עם התעמרות בעבודה בכל צורה שהיא.
על כן, במאמר זה נסביר כיצד להתמודד עם התעמרות, איך לזהות אותה ומהם אפיקי הפעולה שניתן לנקוט.
מהי התעמרות בעבודה ואיך נזהה אותה
על אף שנכון להיום התעמרות בעבודה אינה מעוגנת מפורשות בחוק הישראלי, האיסור על כך נובע מחוק יסוד כבוד האדם וחרותו, חובת תום לב מוגברת בדיני עבודה וחובת המעסיק לספק סביבת עבודה הוגנת ובטוחה.
התעמרות בעבודה, הנקראת גם התנכלות תעסוקתית, היה מונח כולל משפטי וסוציאלי, להתנהגות פוגענית מצד המעסיק, מי מטעמו או עמית לעבודה. התנכלות תעסוקתית הינה התנהגות לא פיזית היכולה לכלול פעולות כגון: צעקות, השפלות, איומים, האשמות שווא, ביקורת יתר, דרישה לשעות עבודה רבות ללא תנאים מתאימים וכדומה.
על פי פסיקת בית הדין לעבודה, התעמרות מתגבשת כאשר מדובר בהתנהגות חוזרת היוצרת סביבת עבודה עוינת ושמפילה לאותו עובד.
מה ניתן לעשות?
בשנת 2015 הוגשו לכנסת שתי הצעות חוק למניעת התעמרות בעבודה, אך למרבה הצער הצעות אלו אינן התבשלו לכדי חקיקה מחייבת. יחד עם זאת, לבית הדין לעבודה יש כלים משפטיים פסיקתיים להתמודדות עם התנכלות תעסוקתית. על פי שורה של פסיקות עבר, התעמרות בעבודה יכולה להיחשב כ- "הרעה בתנאי העובד", כך שהוא זכאי לפיצויי פיטורים גם במקרה שהתפטר.
בנוסף לכך, ניתן לתבוע בבית הדין לעבודה פיצויים בגין עוגמת נפש לעובד שעבר התעמרות. פיצויים אלה ניתנים מכוח דיני נזיקין וחובת תום לב מוגברת בדיני עבודה. אלת תביעה זו יש לצרף כמה שיותר ראיות, מסמכים, הודעות מייל, תכתובות וכדומה להוכחת ההתעמרות. בהתאם לחומרת ההתעמרות ומשך זמנה, פיצויים אלה יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
ניתן להגיש תביעת לשון הרע כאשר ההתעמרות בעובד כללה כינויי גנאי והוצאת דיבתו של העובד אל מול עובדים נוספים.
במקרה וההתעמרות הרחיקה לכת עוד יותר וכללה איומים, כולל איום בפגיעה בשמו של העובד ובפרנסתו, ניתן להגיש תביעה פלילית כנגד המתעמר.
שקלו תביעה לביטוח לאומי
להתעמרות, התנהגות פוגענית ומשפילה, יש השפעה של ממש על בריאותו של האדם, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. במקרה כזה, אין להקל ראש בכך, ויש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לנכות שנגרמה בעבודה. לתביעה זו יש לצרף חוות דעת רפואית ומסמכים רפואיים רלוונטיים אשר מראים את הנסק הנפשי ו\או הפיזי שנגרם מאותה התעמרות אותה תובע הקצבה חווה.
כחלק מתהליך התביעה לקצבה מביטוח לאומי, יש להגיש מסמכים רפואיים וחוות דעת רפואית באשר לנזק הנפשי ו\או הפיזי שנגרם כתוצאו מההתעמרות אותה הוא חווה.
חוויתם התעמרות בעבודה? פנו לייעוץ משפטי
הפחד מהשלכות כלכליות, פיטורים או חוסר הידע באשר לאפיקי הפעולה שאפשר לנקוט כנגד התנכלות תעסוקתית, הינם רק חלק מהחסמים אשר מונעים לפעמים מעובד לפעול כנגד היחס המשפיל אותו הוא חווה בעבודה. בצער רב, אנשים רבים נמנעים מפעולה ובכך חווים יחס משפיל ומבזה שנים רבות.
חושב לדעת כי ישנם מספר אפשרויות פעולה בכדי להתמודד עם מצב שכזה. עקב המורכבות המשפטית הקיימת בתביעת התעמרות בעבודה, יש צורך בידע והכוונה משפטית. על כן, אם אתם חווים יחס משפיל ומבזה בעבודה, או אפילו אם אתם רק עדים ליחס שכזה כלפי עמית לעבודה, פנו למשרד עורכי דין דיני עבודה המנוסה בתחום לייעוץ משפטי.