בין עובד למעסיק – יחסי גומלין של winwin
מאת: עו"ד איריס אלמוג
כמשרד המייצג גם עובדים וגם מעסיקים, מתאפשר לנו להכיר את כלל הזוויות של יחסי העבודה בין עובדים למעסיקים.
לעובדים שכירים, הנטייה לראות במעסיק שהוא בסופו של דבר משלם השכר כמי ש"חייב" בתשלום זכויותיהם על פי חוקי העבודה. פעמים רבות, עובדים מתעלמים מחובותיהם עצמם כעובדים, והם שוכחים כי גם להם יש חובות כלפי המעסיק, ואינו מעסיק אותם מתוך כפיה, אלא מתוך כדאיות כלכלית, שכן העסק הוא על פי רוב יחידה כלכלית שמטרתה להשיא את רווחיה.
הכרה ביחסי הגומלין של זכויות וחובות הדדיים בין עובד למעסיק נדרשת על מנת להבין את עולם העבודה על כל רבדיו.
יש להבין כי לצד החובות הקמות למעסיק מכח החוקים הקוגנטיים (כמו חופשה שנתית, מחלה ועוד), גם לעובד יש חובות של תום לב, הגינות ונאמנות כלפי העסק.
כך למשל, ניתן להבין כי בעוד לעובד הזכות למצות את ימי המחלה העומדים לו על פי הדין, ולמעסיק אסור לפטרו בזמן מחלתו, היעדרויות רבות של העובד, חדשות לבקרים, כשניתן להתרשם כי מדובר ב"עובד העצל" ולא ב"עובד החולה" בסופו של דבר תגרום למעסיק לפטרו.
חוקי העבודה לא נועדו לעשות בהם שימוש לרעה, להיעדר ולהחסיר באופן שיפגע בעסקו של המעסיק. ומה כאשר מדובר בעובד היחיד בעסק אשר היעדרותו לרגל מחלה או חופשה, גורמת לנזק של ממש?
כמובן שאין בכך כדי לפגוע בזכות העובד לממש זכויותיו מכח אותם חוקים, אלא שעל העובד להתחשב ולנסות להשתדל היכן שזה לא חיוני והכרחי, לא לנצל עד תום את זכויותיו על פי הדין.
וגם אם כן, בסופו של דבר, אף מעסיק לא יעסיק עובד עצל או שמחסיר הרבה, וכמובן כל עניין לגופו. אם אתה עובד סדרתי שעושה שימוש לרעה בחוקי המגן, וכל שבוע מתעורר עם כאב בטן ואינך יכול להתייצב, אל תצפה שבסופו של דבר לא תמצא עצמך מפוטר – והרי שזה לגיטימי.
פיטורים, אינם אקט אסור. להפך, אסור למעסיק להעסיק עובד לא יעיל שעלול לפגוע בעבודה. כמובן, שהיעדרות נוכח מחלה אינה מצדיקה פיטורים ואף הפיטורים אסורים, ואולם התנהגות שיטתית לאורך זמן, של יציאה לחופשות ללא אישור, או במועדים שאינם נוחים לעסק, וחוסר התחשבות וזלזול – יביאו בסופו של דבר להחלטה מושכלת של פיטורים.
גם עובדים צריכים להבין, כי אינם "עושים טובה" למעסיק שהם עובדים, ואף מעסיק לא יעסיק "עובד שבא לעבודה אך אינו בא לעבוד".