זו לא שאלה פשוטה ואין תשובה קונקרטית. מעסיקים עשויים להיות רשאים לשאול על רישום פלילי, אבל ישנם מקרים רבים בהם זה לא יהיה חוקי להפלות מועסק בעקבות עבר פלילי. כמו כן, חלק מהמשרות מחייבות בדיקת עבר פלילי (ר"פ – רישום פלילי).
ברוב המקרים, מעסיק אינו רשאי לשאול על מידע רקע פלילי. זו שאלה שהיא מפלה ויכולה להוות הפרה של חוק זכויות האזרח. הזמן היחיד שמעסיק עשוי לשאול על רישום פלילי הוא, כאשר הוא צריך לדעת האם האדם הורשע בגין פעילות שפוסלת אותו מלמלא את תפקידו. כדי להגן על הנתונים האישיים שלך ועל פרטיותך, לעולם אל תחשפו מידע על פשעים (למעט הרשעות) במועמדות לעבודה או במהלך ראיונות מבלי להתייעץ תחילה עם עו"ד פלילי מטעמכם.
אילו גופים יכולים לקבל מידע של ר"פ?
אם תשאלו את עורך דין פלילי שי רודה הוא יגיד לכם שמעסיקים רבים עשויים לשאול על רקע פלילי. אם מעסיק שואל על הרקע הפלילי שלכם ואתם לא רוצים לענות על השאלה, אתם יכולים להגיד לו שאסור על פי חוק לשאול על כך.
יחד עם זאת, יש לזכור כי ישנם גופים מסוימים אשר רשאים לקבל את המידע של ר"פ ישירות מהמשטרה. אנו מדברים על גופים ציבוריים, ממשלתיים, מוסדיים וכו'. למשל, בנקים בישראל, זרועות הביטחון, משרדי ממשלה ועוד.
האם מעסיק יכול להחליט שהוא לק מקבל את העובד בגלל ר"פ?
במקרים מסוימים ובתפקידים אשר מחייבים ר"פ נקי, המעסיק אכן עשוי להחליט שהוא לא מקבל עובדים בעקבות ר"פ. יחד עם זאת, במקרים רבים זה לא יהיה חוקי להפלות מישהו על סמך הרישום הפלילי שלו. זה כולל לשאול מישהו על ההיסטוריה הפלילית שלו, קבלת החלטות על סמך המידע הזה וכו'.
אם קרה שהופלתם בעקבות ר"פ נקי או לא נקי, ישנם עורכי דין שיכולים לסייע לכם בכל מה שקשור להגשת כתב תביעה. תוכלו לפנות לשירותיו של עורך דין פלילי שי רודה או של עורך דין פלילי אחר מטעמכם, העיקר שלא תוותרו על הזכויות שלכם.
באילו מקרים ר"פ יקבע העסקה או אי העסקה?
אם החברה מחויבת על פי חוק להחריג אנשים עם רישום פלילי מסוים מהעסקה בתפקידים שונים, כך קובע החוק. למשל, במקרים בהם ישנם תפקידים הכוללים מגע עם ילדים או מבוגרים פגיעים. כמו כן, אם האדם הורשע בפשע הכרוך בחוסר יושר או אלימות כלפי אדם אחר או רכוש, בעבודות מסוימות זה יכול להיות פקטור משמעותי בהחלטה להעסיק את האדם או לא. אך גם כאן, במקרים רהים מעסיק לא יהיה רשאי לשאול על הרישום הפלילי שלכם. ודבר נוסף שחשוב לזכור הוא, שבמקרים מסוימים המועסק חותם על כתב ויתור ומגיש מרצונו את הרישום הפלילי שלו. זה לא תמיד יהפוך את בקשת הר"פ לחוקית, אבל יש לכך משקל מסוים.