הטרדה מינית מילולית – כל מה שאתן צריכות לדעת
מהי הטרדה מינית מילולית ואיך להימנע בה בעבודה?
מקומות עבודה שבהם עובדים נשים וגברים תחת קורת גג אחת למשך שעות רבות מייצרת באופן טבעי דינמיקה ויחסים שונים בין העובדים. יחסים אלה כוללים בין היתר חלופת מילים ושיחות שבמקרים מסוימים יכולים להיחשב כמחמאות ופלירטוט לגיטימי אך במקרים אחרים נחשבים כהטרדה מינית לכל דבר ועניין.
בכוחן של מילים ניתן להשפיל לבזות ופגוע קשות באדם אחר, במובן זה, הטרדה מינית מילולית אינה שונה במהותה מהטרדה מינית פיזית.
מהי הטרדה מינית מילולית בחקיקה
האיסור בפני הטרדה מינית הן מילולית והן פיזית מעוגן בחוק (החוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998). לשון החוק מפרטת את איסור הטרדה מינית באופן כללי ובכל מקום ובאופן ספציפי לאיסור הטרדה מינית במקום העבודה.
בהתייחסותו של החוק להטרדה מינית מילולית ישנם מספר מעשים הנחשבים כהטרדה מינית ואלו עיקרי הדברים:
- הצעה חוזרת של הצעות עם אופי מיני – הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני כאשר האדם לו נאמרה ההצעה הבהיר למטריד כי הוא אינו מעוניין הצעות אלה. במקרה בו מדובר בבעל מרות שהציע הצעות מיניות לעובדת, אין צורך להראות התנגדות מופרשת בכדי שמעשה זה ייחשב הטרד מינית.
- התמקדות במיניות – התייחסות חוזרת למאפיינים מיניים אצל אדם, לדוגמא התייחסות לנתונים גופניים כגון גודל חזה או ישבן.
- אמירות מבזות – התייחסות מבזה ומשפילה ביחס למינו או למיניותו, לרבות נטייתו המינית של האדם. במקרה זה, די בהתייחסות חד פעמית כדי שהיא תחשב כהטרדה מינית ואין צורך שהמוטרדת תביע התנגדות וחוסר עניין לשם כך.
- סחיטה באיומים להטרדה מינית – כאן למעשה, מדובר בעבירה כפולה הכוללת סחיטה בנוסף להטרדה מינית. הדוגמא הנפוצה במקרה זה היא במקום העבודה בו המעסיק דורשת מעובדת להעניק לו הטבות בעלות אופן מיני או שמא תפוטר או ימנע קידומה.
הטרדה מינית בעבודה – איך להימנע
על פי חוק (התקנות למניעת הטרדה מינית שנ"ח-1998), מעסיקים מחויבים לנקוט אמצעים כדי למנוע הטרדה מינית במקום העבודה. חובת המעסיק בהטרדה מינית בעבודה נחלקת לשני מעשים עיקריים שעליו לנקוט:
- יידוע העובדים – מעסיק נדרש ליידע את כל העובדים במקום העבודה על האיסור להטרדה מינית והתנכלות ולדרוש מהם להימנע מכך. בנוסף לכך, על המעסיק לאפשר לעובדיו השתתפות בהדרכה והסברה למניעת הטרדה מינית על חשבון שעות העבודה.
- מינוי אחראי למניעת הטרדה מינית – סעיף 7 לחוק קובע כי המעסיק חייב לנקוט אמצעים סבירים למניעת הטרדה מינית על ידי עובד שלו או כל אדם הממונה מטעמו, ולטפל בכל מקרה שקרה על ידם. לשם כך, עליו לקבוע דרך ידועה ויעילה להגשת תלונה ולבירורה, ולעשות כל שביכולתו כדי למנוע מקרה דומה בעתיד. מעסיק נדרש למנות אחראי למניעת הטרדה מינית ובאחריותו תהיה קבלת תלונות בנושא הטרדה מינית, בירור המקרה, מתן המלצות למעשי לגבי דרכי טיפול, ומתן הדרכה מידע וייעוץ לעובדים הפונים אליו.
הטרדה מינית מילולית – אין להקל בה ראש
כאשר מדובר בהטרדה מינית מילולית לפעמים לא ברור אף למתלוננת אם מדובר בהטרדה מינית או שמא את סתם "רגישה" ו"לוקחת קשה" התבטאות כזו או אחרת. אך חשוב לדעת, כי מה שבעבר עוד היה נדמה חיזור שגרתי, כיום אינו מתקבל על הדעת ועלול להביא לנקיטת צעדים משפטיים חמורים כנגד אותו מטריד.
כאשר מדובר בהטרדה מינית מכל סוג שהיא – יש להילחם בה בכובד ראש ולמגר את התופעה משורשה. אין להקל ראש בהטרדה מינית מילולית שכאמור יכולה לפגוע ולזרוע הרס רב.
רוצות לדעת עוד מידע? לקריאת שאלות ותשובת בנושא.
אל תחששי להתייעץ עם ייעוץ משפטי – פני לעורך דין מנוסה לקבלת סיוע!
על מנת למצות את מלוא הדין עם המטריד ולקבל את מירב הזכויות המגיעות לך, מומלץ להיעזר בשרות מקוצי של עו"ד להטרדה מינית בעבודה.
עורך דין מנוסה הבקיא בחוק, יידע למצות את הדין ולהציג את המקרה אותו חווית בצורה הטובה ביותר כך שתוכלי להבטיח כי המטריד יקבל את העונש הראוי לו וכי את תקבלי את הפיצויים המגיעים לך כחוק.
הטרדה מינית מכל סוג שהיא אינה דבר פשוט, ואין צורף שתעברי אותה לבד – פני אלינו לייעוץ והכוונה משפטית.