הטרדות מיניות בעבודה בישראל
למרות העלייה במודעות הציבורית לנושא הטרדות מיניות בעבודה בישראל, מקומות עבודה רבים עדיין אינם שומרים על הנהלים כראוי, ועובדות רבות טוענות כי הן חוות הטרדות מיניות במקום עבודתן. התחזקותן של תנועות לחיזוק מעמד האישה מסייעת לנשים אלה, וקיימים גופים וארגונים רבים המסייעים לנשים המצויות במצבים אלה.
עו"ד דיני עבודה איריס אלמוג מתמחה בייצוג נשים אשר חוו הטרדה מינית במקום עבודתן בישראל.
הטרדות מיניות בעבודה בישראל בעיני החוק
החוק למניעת הטרדה מינית הינו חוק אשר נחקק בשנת 1998, ומטרתו להגדיר את המושג הטרדה מינית, לשמור על כבודו של האדם ולקדם את השוויון בין המינים. החוק מגדיר חמישה סוגים של הטרדות מיניות, ולהלן נפרט את חמישתן תוך התמקדות בנושא הטרדה מינית בעבודה.
1. סחיטה באיומים לעשיית מעשה בעל אופי מיני
כאשר אדם כופה על אדם אחר לבצע מעשה בעל אופי מיני הדבר מוגדר כהטרדה מינית. תופעה זו נפוצה במקום העבודה כאשר אדם בעל סמכות מנצל את כוחו לרעה, כגון איום בפיטורים במידה והממונה לא יבצע את המעשה אותו הוא דורש.
2. מעשים מגונים
סעיף זה כולל ביצוע של מעשים מיניים כפי שהם מוגדרים בחוק העונשין, ללא הסכמת הצד השני. מעשים מגונים ייחשבו לכאלה אף אם מטרתן לא הושגה ואף אם לא היה מגע ישיר בין הקורבן למבצע המעשים.
3. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני
כאשר אדם מציע הצעות מיניות לאדם אחר אשר הראה שהוא אינו מעוניין, הדבר עשוי להיחשב כהטרדה מינית. במקומות העבודה, במקום שקיימים יחסי מרות, אין צורך שהצד המוטרד יראה שאינו מעוניין, היות ולעיתים מצבו הנפשי ומעמדו אינם מאפשרים לו להביע את אי הסכמתו.
4. התייחסויות חוזרות הנוגעות למיניותו של האדם
בדומה לסעיף הקודם, גם כאן כאשר קיימים יחסי מרות, לא נדרש להראות חוסר עניין על מנת שהדבר ייחשב כהטרדה מינית במקום העבודה. התייחסויות מיניות כוללות הערות מילוליות, הערות בכתב, התנהגויות או דרכים אחרות. אופיין של ההתייחסויות עשוי להיגזר מן הנסיבות, ולעיתים קשה להגדיר באופן חד משמעי התנהגות שאינה ראויה, והדבר נתון לשיקול דעתו של בית הדין.
5. התייחסות מבזה המופנית לאדם ביחס למינו
אמירות פוגעניות כלפי מגדר או נטייה מינית, עשויות להיחשב כהטרדה מינית אף אם הן אינן מופנות כלפי אדם ספציפי, ואינן מכוונות באופן ישיר למוטרד. אמירות מבזות יחשבו כהטרדה מינית אף אם לא מתקיימים יחסי מרות בין המטריד למוטרד, ואין צורך להראות שהמוטרד אינו מעוניין לשמוע התייחסויות אלה.
מספר נקודות חשובות אודות הטרדה מינית בעבודה
- "מקום העבודה" כולל הן את מקום העבודה הקבוע (משרד וכדו'), והן מקומות אחרים בהם מתנהלים אירועים הקשורים לעבודה, כגון נופש של העובדים, מסיבה אליה מוזמנים כל העובדים וכדו'.
- המונח הטרדה מינית מתייחס הן לנשים המוטרדות על ידי גברים, והן לגברים המוטרדים על ידי נשים.
- החוק מגן על המתלוננים, ואוסר על מעסיקים להפלות או להתנכל לעובדים אשר התלוננו על הטרדה מינית במקום עבודתם בישראל.
מהו העונש על הטרדות מיניות בעבודה בישראל
הטרדה מינית על פי החוק הישראלי מוגדרת גם כעבירה פלילית וגם כעוולה אזרחית, כלומר המטריד נתבע הן על ידי המדינה והן על ידי המוטרדת. כמו כן, המוטרד יכול להתלונן במשטרה ובמקביל להגיש תביעה בבית הדין לענייני עבודה.
המטריד עשוי להיות נידון עד ל-10 שנות מאסר, בהתאם לחומרת ההטרדה, ובמקביל בית המשפט עשוי לפסוק פיצויים כספיים או מתן צו מניעה בהתאם לנסיבות המקרה.
חובותיו של המעסיק למניעת הטרדות מיניות בעבודה
החוק למניעת הטרדה מינית מחייב את המעסיק ליצור אווירה המוקיעה ומונעת הטרדות מיניות, תוך הקפדה על נהלים מסוימים. מעסיק אשר אינו פועל בהתאם לחוק זה עשוי להיות חשוף אף הוא לתביעה, לאור אחריותו במניעת הטרדות מיניות במקום העבודה.
הנה מאמר מעמיק נוסף המדבר על מהי חובת המעסיק בהטרדה מינית בעבודה.