כללי זהירות והצעדים בהם יש לנקוט לפני התפטרות
מאת: עו"ד איריס אלמוג
סובל מהרעת תנאים בעבודה?
יתכן ובאפשרותך להתפטר בדין מפוטר, באופן שיזכה אותך בפיצויי פיטורים מלאים (אם זכות זו אינה מובטחת לך), ובנוסף, באופן שהתפטרותך תיחשב כמוצדקת בעיני המוסד לביטוח לאומי מה שעלול להבטיח לך דמי אבטלה באופן מיידי.
אם כן, מהם הצעדים בהם יש לנקוט במקרה של הרעת תנאים בעבודה?
הוראות החוק לפיצוי פיטורים
סעיף 11 (א) לחוק פיצויי פיטורים קובע:
"התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו להמשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לעניין חוק זה כפיטורים"
מה משמעות הסעיף?
משמעותו של סעיף זה הינה, כי למרות שמדובר בהתפטרות, הרי שאם יוכח כי התפטרות העובד באה עקב הרעה מוחשית בתנאי עבודה או נסיבות שלא ניתן להמשיך לעבוד בהן, ההתפטרות תיחשב כפיטורים – ותזכה את העובד בפיצויי פיטורים למרות שהוא בחר להתפטר (התפטרות בדין מפוטר).
צעדים בהם יש לנקוט טרם ההתפטרות
בנוסף, גם אם נגרמה הרעה מוחשית בתנאי העבודה, עדיין אין זה מספיק, ועל מנת שהתפטרות תיחשב כהתפטרות בדין מפוטר, יש למלא מספר תנאים, טרם ביצוע ההתפטרות.
עובדים רבים המעוניינים להתפטר, מבקשים לעשות שימוש בסעיף זה, ולטעון כי התפטרו עקב הרעת תנאים ועל כן זכאים לפיצויי פיטורים. אלא שלא כל מעשה מצד המעביד או שינוי כזה או אחר, נחשב כהרעת תנאים בעבודה, ויש להוכיח הרעה מוחשית אמיתית.
ראשית, יש לבחון האם כלל מדובר בהרעה מוחשית. לא כל מקרה מהווה הרעה מוחשית. לצורך כך, יש לבחון את המקרים שהוכרו כהרעה מוחשית בפסקי הדין השונים. כך לדוגמא, ניתן לראות הפחתת שכר חד צדדית כהרעה מוחשית אך איחור מתמשך של מספר ימים בתשלום השכר מדי חודש, לא ייחשב כהרעה מוחשית. כמובן שכל מקרה נבחן לגופו בפני בית הדין לעבודה.
לאחר שקיבלתם ייעוץ כי אכן המעשה מהווה הרעה מוחשית, יש להתריע בפני המעביד (בכתב) על הכוונה להתפטר, ורק לאחר שניתנה לו הזדמנות לתקן את ההרעה, ולא עשה כך, ניתן להתפטר בפועל.
דבר נוסף וחשוב, בצעדים אלה יש לנקוט זמן קצר לאחר שנגרמה ההרעה בפועל, אחרת ייחשב העובד כמי שהסכים לעבוד בתנאים החדשים.
הבעיה הנפוצה הינה שגם במקרים של הרעת תנאים מוחשית, מעבידים רבים מסרבים לראות בהתפטרות העובד כמזכה בפיצויי פיטורים, ומכחישים כי אכן הייתה הרעת תנאים בעבודה, ואז העובד המתפטר עלול במקרים רבים למצוא עצמו במצב בו הוא מתפטר ונאלץ להגיש תביעה כנגד המעסיק, אשר מסרב לשלם פיצויי פיטורים.
לכן, חשוב לפני נקיטה בצעדים כלשהם, להיוועץ בעורך דין דיני עבודה על מנת שיכלכל צעדיו, במידה וייאלץ להגיש בסופו של יום תביעה כנגד המעסיק – לתשלום פיצויי פיטורים.
עובד אשר מודע לדרישות החוק, יוכל להציג תשתית עובדתית מוצקה בבית הדין המעידה על הרעת תנאים מוחשית שאירעה ועל התראה בפני המעביד טרם ההתפטרות אם הנושא יגיע לכלל תביעה, כשהתשתית העובדתית מכרעת לעניין הכרעת בית הדין בתיק.