התעללות נפשית בעבודה
התעללות נפשית בעבודה הוא מצב פסול, אשר יכולות להיות לו השלכות על בריאותו הנפשית של העובד – הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. במאמר הבא אנחנו הולכים להסביר לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על הנושא – הגדרה, זיהוי נכון, דרכי פתרון ומניעה, וכיוצא בזה.
מה היא התעללות נפשית בעבודה?
זו היא טראומה של ממש, אשר את השפעותיה ניתן לראות לאורך שנים אחר כך. מעסיק או מנהל אשר מתעלל בעובדיו, יכול להיות חשוף להשלכות משפטיות חמורות. ניתן להגיש תביעה בגין התעמרות בעבודה. במדינת ישראל, החוק עומד לצד העובדים במקרים מעין אלה – חשוב לזכור זאת.
דוגמאות לסוגי התעללות רגשית במקום העבודה
- העלבות, קללות, הערות שליליות תכופות או סרקזם פוגעני כלפי העובד
- ביקורת מתמדת וקשה
- התנהגות פוגענית, איומים
התעללות נפשית במקום העבודה יכולה להתבטא בדרכים רבות, וקשה לרשום את כל הדוגמאות האפשריות. זכרו שגם אם המקרה שלכם לא תואם את הדוגמאות שלהלן, זה לא אומר שלא חוויתם התעללות. כדאי להתייעץ באופן פרטני עם איש מקצוע על מנת להבין האם המקרה שלכם עונה על ההגדרה.
למה קשה לזהות מצב של התעללות נפשית במקום העבודה?
זיהוי של התעללות נפשית בעבודה עלול להיות מאוד מורכב. זאת מכיוון שאין הגדרה מדוייקת למצב זה. במקרים מסוימים, מעסיקים ינסו לתרץ את ההתעללות בביטויים כמו "סביבת עבודה קשה" או "אווירה תחרותית". עם זאת, קיים הבדל של שמיים וארץ בין דברים אלו לבין התעללות של ממש. לכן, אם אתם חושדים שאתם עוברים התעללות, פניה והתייעצות עם עו"ד לענייני עבודה היא הכרחית.
במידה ובהתייעצות האישית תבינו כי אכן יש עילה לתביעה, תוכלו לפנות לבית המשפט ולדרוש את הפיצויים אשר מגיעים לכם. בנוסף, תוכלו לבקש סיוע נפשי מיידי בצורת טיפול פסיכולוגי מקצועי.
מה הן ההשלכות של התעללות נפשית במקום העבודה?
להתעללות נפשית בעבודה יכולות להיות השלכות רבות, הן בחייו האישיים של העובד או העובדת החווים אותה והן בהיבט המקצועי. כאן נפרט רק חלק מן ההשלכות הללו, טיפול שגוי (או חוסר טיפול) יכולות להידרדר ולהפוך לטראומה של ממש עבור העובד.
השלכות קצרות טווח
ההשלכות של התעללות נפשית מצד המעסיק הן בראש ובראשונה פגיעה בתפקוד של העובד בזמן העבודה. זו אמנם לא ההשלכה הגרועה ביותר, אך היא הראשונה אשר ניתנת לזיהוי בעין חיצונית.
השלכות ארוכות טווח
בטווח הארוך, התעללות נפשית בעבודה יכולה לגרום להשלכות טראומטיות כמו חרדה, דיכאון, הערכה עצמית נמוכה, ועוד. בנוסף, יכולה להיות גם פגיעה בבריאות הפיזית, מה שידוע בתור הפרעות פסיכו סומטיות. הפרעות אלו יכולות להיות נדודי שינה, כאבי ראש, כאבי גב ושרירים, ועוד. דברים אלו קורים לרוב רק במקרי התעללות חמורים, ואנחנו משתדלים לעצור את הדברים בזמן – לפני שהם מגיעים לידי הסלמה שכזו.
מה מעסיק יכול לעשות על מנת למנוע התעללות נפשית?
כדי להימנע ממצב של התעללות נפשית כלפי העובדים, המעסיק חייב לפעול. הוא צריך להדריך ולהנחות את המנהלים והעובדים הבכירים, ולבצע מעקב סדיר אחרי ההתנהלות הארגונית בבית העסק. המעסיק יכול גם לשלוח את המנהלים והעובדים הבכירים לסמינרים והכשרות שונות, אשר יעזרו להם להבין כיצד לשמור על יחסי עבודה תקינים.
כמו כן, אם כבר התרחש מצב של התעללות – המעסיק צריך לראות זאת במלוא החומרה הנדרשת, ולהשעות את המתעלל לתקופה ארוכה או עד בירור יסודי של העניין.
פנייה למשרד עורכי דין איריס אלמוג
משרד עורכי דין איריס אלמוג מתמחה בדיני עבודה, כולל ניהול של תיקים בעלי מורכבות גבוהה.
אנחנו מבטיחים לכם שאיתנו, אתם תקבלו ליווי צמוד לאורך כל ההליך המשפטי. פנו אלינו עכשיו לקביעת שיחה ראשונית ובירור צרכים . נשמח לעמוד לשירותכם.