פוטרתם בלי שימוע? יכול להיות שמגיע לכם פיצוי ענק
אין ספק שפיטורים הם דבר שהוא שכיח ומוכר בשוק עבודה, מה שכן עדיין מדובר על דבר הנחשב לטראומטי למרבית העובדים. מה קורה במצב בו מקום העבודה מפר את זכויות העובד והפיטורים לא מבוצעים כדין? אז העניין נחשב למקומם במיוחד ולא נעים. על כן, שמירה על זכויות העובדים, מהרגע בו מחליטים על הפיטורים ועד השלב בו העובדים עוזבים את מקום העבודה – היא חשובה ביותר וכך אפשר למנוע נזקים הן לעובד והן למעסיק.
הזכות להליך שימוע פיטורים
אחת מהזכויות שמגיעות לכל עובד שעתיד להיות מפוטר היא הזכות להליך שימוע לפני פיטורים. מה הכוונה? שהמעסיק צריך לתת לעובד אפשרות להגיב על הכוונה לפטר אותו. העובד יכול לשכנע את המעסיק שלא לסיים את העסקתו. הזכות הזאת צריכה להינתן תמיד לא משנה מהן נסיבות הפיטורים. מה קורה אם המעסיק מפר את הזכות להליך שימוע? הוא מסתכן בתשלום פיצויים גבוהים לעובד. אגב, כאן נציין שפיטורים באמצעות דרכים כמו, שליחת הודעת SMS או כל דרך אחרת שאיננה כוללת עריכת שימוע כחוק, כל הדרכים האלו אינן נחשבות לחוקיות והעובד יכול בהחלט לתבוע את המעסיק.
איך מבצעים הליך שימוע תקין?
על מנת שההליך יבוצע בצורה תקינה ועל פי דברי החוק, יש לפעול כך:
זימון – המעסיק צריך לזמן את העובד או העובדים שבכוונתו לפטר לפגישת שימוע מסודרת. הדבר כמובן יתקיים לאחר מסירת הזימון. הזימון ישלח בכתב ויכלול מידע לגבי הסיבות שבגללן המעסיק רוצה לפטר את העובד או העובדים. במידה ולא קיבלתם זימון הכולל מכתב פיטורים לפני שימוע, דעו שהמעסיק שלכם עובר על החוק ויש צורך לפנות לייעוץ משפטי. במידה וקיבלתם את הזימון הכולל את המכתב, בדקו שהמידע המפורט בו הוא קונקרטי. לדוגמה, המעסיק לא יכול להשתמש בכותרות כמו "אובדן אמון" או "ירידה בביצועים", אלא עליו להסביר במה מתבטא אובדן האמון או הירידה בביצועים. מעבר לכך, הזימון גם יכלול מידע לגבי המקום בו יתקיים השימוע ומי הם בעלי התפקידים שישתתפו בו. אגב, בזימון עצמו יש ליידע את העובד שהוא יכול להגיע לשימוע בליווי אדם נוסף מטעמו, כמו עורך דין לענייני עבודה למשל. העובד ינצל את משך הזמן שיש ממועד קבלת הזימון ועד למועד השימוע וזאת על מנת שיגיע מוכן ויספק תשובות לכל מיני שאלות שעשויות לעלות במסגרת השימוע.
השיחה – שיחת השימוע תתקיים פנים מול פנים. יש מקרים מסוימים בהם ניתן לקיים את השימוע בכתב. מומלץ להקליט את השיחה וליידע את העובד על כך. אגב, במידה והעובד ירצה לקבל עותק מהפרוטוקול של השימוע או בכלל את ההקלטה של השיחה, יש לאפשר לו לקבל אותם. במהלך שיחת השימוע, העובד יקבל הזדמנות להשמיע את טענותיו. המעסיק מצידו לא חייב להשיב על טענות העבודה בשיחה עצמה, מה שכן עליו ליידע אותו על החלטתו בכתב וזאת לאחר השימוע.