על פי חוק עבודת נשים החל מהחודש החמישי להריון על העובדת ליידע את המעביד על ההריון. ממועד הדיווח, אסור למעביד להעסיק את העובדת בשעות נוספות, עבודת לילה, או בימי המנוחה השבועית.
מטרת ההוראה בחוק להגן על זכויות עובדת בהריון, אשר נמצאת בחודש מתקדם של ההריון וכדי לאפשר לה מנוחה כנדרש ולמנוע הכבדה מיותרת בזמן ההריון.

החובה ליידע את המעסיק על ההריון בחודש החמישי כפי שמפורטת בחוק, יוצרת אבסורד מסוים. מצד אחד, העובדה שמעביד יודע על ההריון לפני שחלפה חצי שנה, יכולה לאפשר לו לפטר את העובדת או להפחית מהיקף משרתה, כשפעולות אלה אסורות ללא היתר משר העבודה, רק לגבי עובדת שעבדה לפחות חצי שנה במקום העבודה!

לא זו אף זו, האיסורים וההגבלות בחוק עבודת נשים המתייחסים לפיטורי אישה בהריון מותנים בכך שהפיטורים או הפגיעה בשכר נובעים מההריון.

פיטורי אישה בהריון עם וותק של חצי שנה

מעביד המעוניין לפטר עובדת בהריון שעבדה חצי שנה במקום העבודה או להפחית את היקף המשרה, באופן שמקטין את ההכנסה, יכול לנהוג כך בכפוף להיתר משר העבודה. מעביד העותר להיתר כאמור, יצטרך להוכיח כי אין קשר בין הפיטורים לבין ההריון.

יוצא איפוא – כי מעביד שיצליח להוכיח שלא ידע על ההריון (כאשר העובדת לא יידעה אותו) יכול לקבל ביתר קלות היתר עבור פיטורי אישה בהריון ומכאן – שלידיעת המעביד על ההריון יש משקל רב.

לסיכום, הפרדוקס הוא כזה: עובדת שתיידע את המעביד לפני שמלאו חצי שנה לעבודתה, לא תוכל לחסות תחת הגנת חוק עבודת נשים מפני פיטורים או פגיעה בשכר, כך שניתן לבצע פעולות אלה ללא צורך בהיתר! מצד שני, אם העובדת לא תיידע את המעביד על ההריון, עד שלב מאוחר יחסית, הוא יוכל לטעון כי אין קשר בין ההריון לבין הפיטורים, מכיוון שלא ידע כלל על ההריון!

פיטורי אישה בהריון

אישה בהריון שפוטרה לפני חצי שנה

כיצד בכל זאת ניתן לשמור על זכויותיה של עובדת שפוטרה עקב ההריון לפני שהשלימה חצי שנת עבודה?

ניתן למצוא את התשובה בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. החוק אוסר על הפליית אישה בהריון. מכאן, עובדת בהריון שהודיעה למעסיק על ההיריון, ובעקבות כך פוטרה, בטרם השלימה חצי שנת עבודה, יכולה לנסות לבסס עילת תביעה על יסוד הפליה מכח חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, המאפשר לתבוע בגין נזק לא ממוני של עשרות אלפי שקלים.

תביעה כאמור צריכה להתבסס על ראיות מוצקות שיעידו על הקשר בין הפיטורים לבין ההיריון.

פיטורים בהריון והפסד השתכרות

עובדת המפוטרת לפני שחלפה חצי שנה לעבודתה, יכולה לעיתים לאבד את זכאותה לגמלה בחופשת הלידה אם לא צברה די וותק בעבודה, כנדרש על ידי המוסד לביטוח לאומי. כמו כן, פליטת העובדת לשוק בחודש מתקדם להריון, יכולה להקשות על מציאת עבודה חדשה.

כך למעשה, מדובר גם בהפסד השתכרות עד לחופשת הלידה, וגם בסיכון לאיבוד הגמלה מביטוח לאומי. נזק נוסף שעלול להיגרם הינו איבוד הזכות של העובדת להתפטר לצורך הטיפול בילד, עם זכות לפיצויי פיטורים, תוך תשעה חודשים ממועד הלידה, וכן הפיצוי המגיע לעובדת שפוטרה לאחר חופשת הלידה בגובה של 60 ימי עבודה בנוסף להודעה המוקדמת.

הצלחה במניעת פיטורי עובדות בהריון /פוריות

ייצוג עובדת מול משרד העבודה במסגרת הליך הבקשה למתן היתר לפיטורים בזמן הריון/פוריות

שני סיפורי הצלחה לאחרונה במשרדנו, נוגעים למניעת פיטורי נשים בהריון. לאחר התערבות משרדנו וייצוג העובדות בהליך מול משרד העבודה והגשת תגובה לבקשה להיתר לפיטורים על ידי המעסיק, הוחלט ב – 2 מקרים שונים שלא להתיר פיטורים בהריון.

בוצעה עבודה יסודית, הכוללת איתור ראיות וירידה לפרטים. בסופו של דבר, העובדת שהייתה בראשית הריונה חזרה לעבודתה עד ללידה.

במקרה הראשון

דובר על עובדת שבערב חתונתה המעסיק הגיש בקשה להיתר של פיטורים בהריון. בניגוד לעמדת המעסיק, כי הייתה אי שביעות רצון בטרם נודע על ההריון, הצלחנו להוכיח כי המעסיק לא העלה כל ביקורת טרם ההריון. יתרה מכך הצלחנו להראות קשר ישיר בין ההיעדרויות של העובדת לבין הגשת הבקשה להיתר לפיטורים.

במקרה השני

דובר בעבודת במוסד ציבורי אשר היו משובים לא חיוביים בנוגע לעבודתה בטרם הידיעה על ההריון. משרדנו הצליח בתגובה מפורטת למשרד העבודה, להביא לכך כי על אף היעדר הקשר בין הפיטורים לבין ההריון, יגיעו הצדדים להסדר כי הפיטורים יידחו עד ללידה. הישג מרשים זה, הביא לכך – שבמהלך כל תקופת הלידה, העובדת המשיכה לעבוד ולהשתכר למחייתה.

ייצוג עובדים ומעסיקים בפיטורי אישה בהריון

משרדנו מייצג הן עובדים בתגובות לבקשות היתר בעבור פיטורי אישה בהריון ו/או פוריות מול משרד העבודה, וכן מעסיקים המבקשים להגיש בקשה להיתר לפיטורים בזמן הריון/פוריות.

למשרדנו הצלחות הן בייצוג עובדים והן בייצוג מעסיקים מול משרד העבודה.

לתיאום פגישת ייעוץ בתשלום ,צור קשר בטל: 03-7514538.

 

 

המידע הנ"ל נכתב על דעת כותב המאמר בלבד, אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מכותב המאמר כל אחריות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *