מאת: עו"ד איריס אלמוג
תקציר פסק הדין:
בית הדין לעבודה פסק פיצוי חריג של למעלה ממליון ש"ח לנהגת בחברת הסעות וזאת נוכח נזקים שנגרמו לה עקב הטרדות מיניות חוזרות ונשנות שחוותה מצד אחד ממנהליה במקום העבודה. פסק הדין ניתן ביום 19.6.2019על ידי כב' השופט אייל אברהמי, בבית הדין האיזורי לעבודה בירושלים (תיק ס"ע 48596-02-12).
חשוב לציין כי מדובר בתביעה מכח החוק למניעת הטרדה מינית שהגישה עובדת כנגד המנהל שלה באופן אישי, תביעה נזיקית על הטרדה מינית, ונזקים שנגרמו לה עקב הטרדות מיניות חוזרות ונשנות על ידי המנהל , כולל פיצוי בגין נזק לא ממוני, הפסד השתכרות, וזכויות סוציאליות, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות והוצאות נוספות.
השופט קיבל את התביעה וקבע כי התובעת, העובדת נהגת הסעות שימשה ככלי לסיפוקו המיני של המנהל. ואולם, כשביקשה לנתק את הקשר, הוא המשיך לאיים עליה והפך לאובסיסיבי, והמשיך לשלוח מסרים בעלי אופי מיני. בית הדין קבע כי לאור האירועים האלה, היא סובלת מדכאונות, פחדים ונדודי שינה, עד כי היא מתקשה ליצור קשר עם אחרים, ונרתעת מיצירת קשרים חברתיים.
בית הדין קיבל את חוות דעת הפסיכיאטרית שצירפה התובעת לתביעתה, ולמעשה קיבל את תביעתה של התובעת להפסד השתכרות, וזאת לאחר שתביעתה לביטוח לאומי להכיר באירועים שחוותה כפגיעה בעבודה התקבלה, ונקבע לה על ידי המוסד לביטוח לאומי נכות יציבה של 27%. חשוב לציין כי בחוות הדעת הפרטית שצירפה התובעת לתביעה שם הוערכו לה 30% נכות, הופחתו 10% משיעורים אלה עבור ניצול מיני שעברה התובעת בילדותה, ולפיכך ייחסו למקרה ההטרדה המינית כ – 20% משיעור נכותה.
בית הדין לעבודה פסק לזכות התובעת כמליון שח עבור הפסדי השתכרות בעבר ובעתיד, כשהתובעת הייתה בשלהי שנות ה – 30 במועדים הרלבנטיים, וכן פסק לה החזר הוצאות טיפולים פסיכולוגיים, עזרת הזולת ופיצוי גלובלי בעבור כאב וסבל.בית הדין קבע כי נוכח גילה הצעיר 39, והקושי במציאת קשר זוגי ויצירת קשרים חברתיים, הוא פסק לה בגין רכיב זה כ- 200,000 ש"ח. בנוסף, בית הדין פסק הפסדי השתכרות כפיצוי בגין נזק מיוחד, בגין הפסדי שכר בעבר בסך כ – 250,000 ש"ח, פיצוי בגין הפסדי שכר בעתיד כ- 480,000 ש"ח, ופיצוי בגין הפסדי פנסיה עתידיים בסך כ – 100,000 ש"ח. עוד נפסקו לה 20,000 ש"ח בעבור עזרת הזולת, והוצאות עבור טיפולים רפואיים בסך של 23,500 ש"ח ובסה"כ פסק לזכותה כ – 1,080,000 ש"ח.
חשוב לציין כי בית הדין הפחית את הסכומים שנפסקו לה על ידי ביטוח לאומי מכח קצבת הנכות, בסך 471,000 ש"ח ולפיכך, מתוך 1, ולפיכך המעסיק נאלץ לשלם לה לאחר הפחתת ביטוח לאומי – סך של 600,000 ש"ח. בנוסף נפסקו לנתבע הוצאות של 40,000 ש"ח.
מדובר בפסק דין שפסק פיצוי חריג בעולם העבודה,, מכח דיני הנזיקין, כשלפי סמכות בית הדין לעבודה, הסמכות היא לדון גם בתביעות לפי החוק למניעת הטרדה מינית לפיצוי לא ממוני מבלי להוכיח נזק ובנוסף, לפיצוי כנגד הוכחת נזק, הנתמך בחוות דעת רפואית וממצאים נוספים.
הכותבת לא ייצגה בתיק.