שימוע לעובד פחות משנה וזכויות נוספות שמגיעות לך במקום העבודה

בית הדין לעבודה קבע חוקים שונים, שנועדו להסדיר את מעמדם של העובדים במקום העבודה. רבים נוטים לחשוב כי זכויות רבות מגיעות לעובדים שצברו וותק של מעל שנה במקום העבודה, וזה נכון, אולם יש זכויות עובדים שמגיעות לכל עובד, ללא תלות בפרק זמן העסקתו, ביניהם, ימי חופשה ומחלה ועוד. במאמר שלפניכם נציג את כל הזכויות הבסיסיות שיש לכל עובד שכיר בשנת עבודתו הראשונה.

כמה מחויב המעסיק לשלם עבור תקופת התלמדות, הכשרה או ניסיון?

לאורך תקופת ההכשרה של העובד, ההתלמדות או תקופת הניסיון, שמוגדרות מראש, המעסיק מחויב לשלם לכל הפחות את שכר המינימום שקבוע בחוק, גם אם העובד לא יועסק לאחר מכן מסיבות שונות. העובד אינו רשאי לוותר על התשלום ולהתנדב לעבוד בתקופה זו ללא תשלום, ובמקרים בהם המעסיק משלם על הכשרת העובד, יוכל לדרוש מהעובד תקופת התחייבות מינימלית להעסקתו.

אילו חופשות מגיעות לעובד, וכיצד הוא משתכר בעת היעדרו מהעבודה מסיבות שונות?

  • לעובד מגיעה חופשה שנתית, שנקבעת על פי היקף המשרה והוותק שצבר במקום העבודה. לרשות המעסיק הזכות לקבוע מתי להוציא את העובד לחופשה שנתית, אך העובד רשאי לנצל אותה במועד שיבחר, בתנאי שהמעסיק מאשר זאת. בגין ימי החופשה האלו העובד מקבל את השכר שהגיע לו אילו עבד.
  • עובד שאינו עובד חודשי זכאי לקבל תשלום מלא עבור ימי חג שאינם בימי שישי או שבת בהם נעדר ממקום העבודה, בתנאי שהשלים 3 חודשי עבודה. אם העובד הועסק בימים אלו הוא זכאי לתוספת שכר שנקבעת לפי סוג המשרה כפי שנקבע בחוק.
  • אם העובד הגיע למקום העבודה, והמשמרת בוטלה או קוצרה מסיבות שונות, הוא זכאי לקבל שכר מלא עבורה.
  • עובד רשאי לצבור מידי חודש יום וחצי של מחלה. בגין היעדרותו ממקום העבודה עקב מחלה הוא יקבל 50% מהשכר בימים השני והשלישי. החל מהיום הרביעי ואילך יקבל 100% מהשכר שמגיע לו אילו הגע לעבודה, עד למכסת הימים שצבר.
  • עובד שנעדר בימי אבל על קרוב מדרגה ראשונה זכאי לקבל שכר מלא עבור 7 ימים לכל היותר, בתנאי שהשלים 3 חודשי עבודה.
  • עובדים שבן/ בת זוגם בשירות מילואים רשאים להיעדר שעה אחת ביום ממקום העבודה ללא פגיעה בשכרם.
  • עובדת שמועסקת במשרה מלאה או במשרה שהיקפה 174 שעות חודשיות לפחות, רשאית להיעדר שעה אחת ביום ללא ניכוי משכרה עבור שעת הורות (בעבר נקראה שעת הנקה) במהלך 4 חודשים מתום חופשת הלידה.

שימוע לעובד פחות משנה

מהם תנאי העבודה להם זכאי העובד?

  • העובד זכאי לקבל חופשה בת 36 שעות מידי שבוע, שכוללת את יום המנוחה הקבוע בהתאם לדתו. במידה והעובד מועסק ביום זה הוא זכאי לתוספת שכר שעומדת על 150% לפחות. לרשות העובד הזכות לסרב לעבוד ביום זה.
  • בחוק קבועות ההפסקות שמגיעות לעובד במהלך משמרת/ יום עבודה בהתאם להיקף המשרה. ללא קשר לסוג העבודה או היקף המשרה, העובד זכאי להפסקות שירותים ותפילה בהתאם לדרישות דתו ואילוצי העבודה.

זכויות נוספות שמגיעות לעובד

  • החזרי נסיעות.
  • הפרשת כספים לביטוח פנסיוני של העובד.
  • הפרשת סכומים לקרן הפיצויים של העובד.
  • שוויון הזדמנויות בעבודה.

שימוע לעובד פחות משנה וסיום יחסי עובד – מעביד

בית הדין לעבודה קבע כי כל מעסיק חייב לקיים שימוע לפני פיטורין, לרבות שימוע לעובד פחות משנה. מטרת השימוע היא להציג בפני העובד את הסיבות בגינן המעסיק מבקש לסיים עימו יחסי עובד – מעביד, ולתת לו את ההזדמנות לטעון כנגד בקשה זו.

במידה ולאחר שיחת שימוע המעסיק בחר לפטר את העובד, עליו לתת לו הודעה מוקדמת בכתב. לאורך תקופת העסקת העובד לפני סיום יחסי עובד מעביד הוא זכאי לקבל את כל התנאים הסוציאליים, השכר ותנאי ההעסקה כפי שהיה זכאי להם לפני מועד ההודעה. במידה והמעסיק בוחר להפסיק את העסקת העובד לאלתר, עליו לשלם לו עבור פרק הזמן שבו היה אמור לעבוד עד לסיום יחסי עובד מעביד. כמו כן, עובד שפוטר זכאי לכספי פיצויים.

זקוקים למידע נוסף? צריכים להתייעץ עם איש מקצוע? רק עורך דין דיני עבודה יכול לבדוק עבורכם האם אתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם על פי חוק במקום העבודה. צרו קשר עם משרדנו ונשמח לבחון עבורכם, האם אתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם וזוכים לממש את זכויותיכם במקום העבודה.

בנוסף, הנה מאמר מעניין שכדאי לקרוא בנושא חובת השימוע בפיטורי צמצום.

צור קשר לתיאום פגישת ייעוץ