אפליה בעבודה

אחד מנושאי הליבה של תחום דיני עבודה, נוגע לנושא אפליה בעבודה, חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ו/או חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תביעות להפליה מחמת גיל, מין, לאום, דת, הורות, טיפולי פוריות, הריון, מוגבלות רפואיות ועוד.

למשרדנו ניסיון עשיר, בהגנה על עובדים המופלים לרעה על ידי מעסיקיהם, בעתירות לסעדים זמניים לביטול או מניעת פיטורים עקב שיקולים זרים, לרבות אפליה בעבודה.

אפליית עובד במקום העבודה

אפליית עובד מסוים ביחס ליתר העובדים במקום העבודה או אפליה בקבלת עובד מסוים לעבודה והעדפת עובד אחר על בסיס שיקולים שאינם נוגעים למקצועיותו, היא מעשה בלתי חוקי, ובמקרים המתאימים אף עשויה לחייב את המעסיק המפלה בתשלום פיצויים למופלה. ישנן מספר סוגים של אפליה בעבודה. ניתן לזהות אותן ולהגיש תביעה בגינן על ידי קבלת ליווי של עו"ד המתמחה בתחום.

מהי אפליה בעבודה

הבסיס החוקי להגדרת המושג אפליה בעבודה נגזר מחוק שוויון זכויות בעבודה אשר נחקק בשנת 1988. על פי סעיף 2(א) לחוק זה, אפליית מועמד לעבודה על רקע שאינו רלוונטי, כגון מוצא, נטייה מינית, מגדר ועוד שלל נתונים אשר אינם נגזרים מיכולותיהם המקצועית של העובד או העובדת, בין אם מדובר בעובדים בפועל או מועמדים לעבודה, היא אפליה אסורה שאינה חוקית.

אפליה בעבודה

כיצד ניתן לזהות אפליה בעבודה

חלק מהדרכים לזיהוי אפליה בעבודה היא מיפוי של העובדים במקום העבודה על פי מוצא ומגדר. מקום עבודה אשר נוטה באופן מסורתי לדחות מועמדים שאינם יהודיים, נשים וחברי הקהילה הלהט"בית, עשויים לעורר את החשד כי מונהגות בהם אפליה אסורה.

כמו כן, מקום עבודה אשר מתעמר ומערער את מעמדן של עובדות אשר מצויות בשלבי הריון או מתלבטות לגבי כך, ללא כל סיבה החורגת מעצם המחסור הצפוי בנוכחות עובדת הכורעת ללדת במקום העבודה, עשוי גם כן להיחשב כמקום עבודה מפלה.

אפליה בעבודה על רקע מגדרי

אחת הצורות של אפליה אסורה בעבודה, היא אפליה על רקע מגדרי. אמנם קיים איסור החל על אפליית שני המינים, אולם ניתוח העבר הרחוק והקרוב מלמד על אפליה ממנה סובלות בעיקר בנות המין הנשי.

אפליה על רקע מגדרי יכולה ללבוש צורה בין היתר במקרה של פיטורי עובדת בהריון ללא סיבה מוצדקת, אפליה בשכר ללא הבדל בכישורים, ואפליה באי קבלה לעבודה של עובדת בעלת נתונים עדיפים על עובד ממין זכר אשר כן התקבל למשרה אליה התמיינו שניהם.

אפליה בעבודה בעקבות גזענות

צורה נוספת לאפליה בעבודה, היא אפליה על רקע גזעי. כך לדוגמה, אי קבלה של עובד או עובדת לעבודה, אפליה בשכר או אי קידומם מבלי שהמקור לאי השוויון יהיה מבוסס על שיקולים מקצועיים אלא על בסיס מוצאם, מהווה הפליה בעבודה.

הטיפול של משרדנו בנושא

יש לציין כי משרדנו נלחם מלחמת חורמה בגזענות בעולם העבודה, ולא מעט מקרים מגיעים למשרדנו, מקרים מצמררים, מזעזעים, שהעוול והפגיעה הנפשית בעובד – זועקים לשמיים. משרדנו סבור כי לצד ענישת גורמים גזעניים בעבודה, ולצד הפיצוי המגיע לעובדים שנפגעו מהערות גזעניות, אם באמצעות חוק איסור לשון הרע ואם באמצעים אחרים, יש לעודד הסברה במקום העבודה על הזכות לשוויון ועל איסור הפליה ואמירות גזעניות, הסברה שחשובה לא פחות מאשר הסברה בנוגע למניעת הטרדה מינית.

ראה מאמר על גזענות בעולם התעסוקה.

הטיפול הניתן לעובדים הנתקלים במקרה של אפליה וגזענות בעבודה הינו יסודי ומעמיק, תוך הבנה וגילוי מירב הרגישות כלפי העובד/העובדת המופלים לרעה, משלב הזימון לשימוע ועד הגשת עתירה לסעד זמני ותביעה לפיצוי כספי.

אפליה בעבודה לקבוצת הגיל השלישי

חלק ניכר מהתביעות והעתירות שהוגשו על ידי משרדנו התייחסו לאפליית העובד המבוגר עקב גילו, וסיוע לעובדים המוצאים עצמם מועמדים לפיטורים שנים ספורות טרם הגעתם לגיל פרישה.

משרדנו חרט על דגלו להגן על עובדים המשתייכים לקבוצת הגיל השלישי מפני הפליה בעבודה. בעניין זה, נקבע בפסיקה כי לא רק שאל למעסיק לשקול את גילו של העובד כשיקול שלילי בפיטוריו, אלא עליו לשקול זאת כשיקול חיובי ולפעול ככל שניתן למען השארתו במעגל התעסוקה.

סוגי הפליה נוספים

גם אפליה שאינה נוגעת למאפיינים מולדים שמקורם בזהות העובד, המבוססת על שיקולים לא רלוונטיים להתמודדות העובד עם משימותיו, מהווה אפליה אסורה בעבודה. כך למשל, אי קבלה של אדם שהוא הורה לילדים בשל חשש המעסיק כי הדבר עשוי להפריע לו להתמסר לעבודתו, מהווה אפליה אסורה בעבודה.

התמודדות עם אפליה רק בליווי עו"ד מקצועי

אפליה בעבודה היא התנהגות אסורה ובלתי חוקית, אשר מאפשרת למי שסובל ממנה לתבוע את מעסיקו ולזכות בפיצויים אף ללא הוכחת נזק. בדיוק לשם כך, רצוי להיעזר בעו"ד העוסקת בתחום זה.

עו"ד איריס אלמוג היא עו"ד המנוסה בליווי תובעים ותובעות שנפגעו כתוצאה מאפליה בעבודה.

לזכות משרדה של איריס אלמוג הישגים בשווי מאות אלפי ש”ח לזכות עובדים שהופלו לרעה, במסגרת הסדרי פשרה.

המשרד מנהל תביעה משמעותית כנגד אחת מרשתות המזון הגדולות בארץ בנושא הפליית עובדת עקב מוגבלות ראיית לילה, כאשר העובדת מצאה עצמה נפלטת ממעגל התעסוקה, ללא אופק לחזור בעתיד הנראה לעין.

ליצירת קשר עם משרדנו חייגו 03-7514538 או שלחו פניה בתיבת צור קשר.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!