אפליה בעבודה על רקע גיל
יותר ויותר אנשים בשנים האחרונות מדווחים שחוו אפליה מסוימת במקום עבודתם. הדבר נובע בין השאר מעלייה במודעות הציבור לזכויותיו, ופרסום הולך וגובר של ההגדרות המדויקות למושג אפליה. קיימים סוגים שונים של אפליות, ובמאמר זה נתמקד בנושא אפליה על רקע גיל.
עו"ד איריס אלמוג מתמחה בייצוג תביעות עבודה, ותשמח לעמוד לשירותכם בכל נושא ובכל בעיה.
הבסיס החוקי לאפליה על רקע גיל?
סעיף 2 של חוק "שוויון הזדמנויות בעבודה" מתייחס לאיסורי האפליה השונים. החוק קובע כי "לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת… גילם". החוק מרחיב את האיסור וקובע כי איסור האפליה חל על כל שלבי העבודה, קרי: קבלה לעבודה, תנאי העבודה, קידום בעבודה, יציאה להכשרה או פיטורים.
חשוב לדעת שאפליית עובד (בכל סוג של אפליה) עשויה להיות גם עבירה פלילית וגם עבירה אזרחית, כלומר המעסיק עשוי להיתבע הן על ידי העובד המופלה והן על ידי המדינה.
האם כל אפליה על רקע גיל אסורה בחוק?
כמובן שישנם מקרים בהם מהות העבודה דורשת אבחנה ראשונית בין אנשים שונים, ומקובל לחלק בין אבחנה לאפליה – אבחנה נעשית על בסיס ענייני ומעשי, ואילו אפליה בעבודה נעשית על בסיס סטריאוטיפי או ממניעים שאינם ראויים (למשל רצון להרוויח כסף על גבו של העובד, ונרחיב על כך בהמשך).
כמו כן, במידה והעובד עבר את גיל הפרישה, ניתן לפטרו בשל גילו והדבר אינו נחשב אפליה על רקע גיל.
ביטויים לאפליה בעבודה על רקע גיל
כאמור לעיל, אפליה על רקע גיל אסורה בכל שלבי העבודה – הן בראיון העבודה והן כסיבה לפיטורים. אפליה על רקע גיל בעבודה יכולה להופיע בצורות רבות, ונציג שתי דוגמאות נפוצות:
- פיטורים סמוכים לגיל הפרישה. מקרים אלה נפוצים מאד לצערנו, היות ומעסיקים רבים מעוניינים להימנע מלשלם את דמי הפרישה המחויבים בחוק, ועל כן מנסים למצוא עילות לפטר את העובדים סמוך למועד הפרישה.
- העדפת עובד צעיר על פני עובד מבוגר ללא התייחסות לטיב העבודה שלהם. סעיף זה כולל את כל שלבי העבודה (קבלת מרואיין צעיר על פני מרואיין מבוגר, קידום עובד צעיר, פיטורים של עובד מבוגר ללא קשר לתפוקתו בעבודה וכדו'). שימו לב כי אסור למראיין לשאול אתכם לגילכם הן בצורה ישירה והן בצורה עקיפה, אלא אם הדבר קשור באופן ישיר ומקצועי לאופי העבודה.
מה עושים כאשר מופלים בעבודה על רקע גיל?
במידה ואתם חשים שחוויתם אפליה על רקע גיל, מומלץ לפנות לעורך דין המתמצא בנושא זה. עורך הדין יסייע לכם להבין האם האירוע שחוויתם היה חוקי או שאכן נעשה לכם עוול. לאחר מכן, תקבלו מעורך הדין רשימה של הוכחות, אותם יהיה עליכם להציג בפני בית המשפט על מנת להוכיח את עמדתכם בדיון העתידי. שימו לב כי יש להגיש את התביעה בגין אפליה על רקע גיל בתוך שלוש שנים ממועד האירוע.
אגב, פעמים רבות מומלץ להתייעץ עם עורך דין כבר בשלב מקדים, למשל לפני ראיון העבודה על מנת שהלה יחדד לכם אילו שאלות מותרות ואילו שאלות עשויות להעיד על אפליה עתידית. הקלטת ראיון העבודה היא דרך מצוינת להבטיח כי במידה ותחוו אפליה תוכלו להוכיח זאת בבית הדין לענייני עבודה.
מה העונש על המפלה על רקע גיל?
בית הדין יכול לפסוק על המעסיק לשלם פיצויים לעובד המופלה, פיצויים העשויים להגיע למאות אלפי שקלים. בנוסף, בית הדין יכול לפסוק על מתן צו מניעה או צו עשה, הכול על פי שיקול דעתו של השופט ועל פי נסיבות המקרה.