גזענות = בורות. מה ניתן לעשות כנגד מעסיק גזען במקום העבודה?
מאת: עו"ד איריס אלמוג
גזענות היא הביטוי המכוער ביותר לנפש האדם. ללא קשר להשכלה או עיסוק, עצם העובדה שאדם מסוים הוא גזען – מעידה שהוא אדם צר אופקים, חסר חינוך ובור. זה יכול להיות הבוס שלכם, הרופא שלכם, עורך הדין שלכם, השופט היושב בדין , מנהל הבנק וכל אדם אחר.
גזענות היא ביטוי לצרות אופקים ושנאת האחר, והדרך לפתור אותה היא באמצעות א. חינוך, הסברה ותודעה ב. נקיטה בהליכים משפטיים למניעתה.
העובדה שאדם התקדם בסולם הדרגות, אין לה משמעות פרט לכך שהוא כיום ניצב בפוזיציה מסוימת. הבעיה עם אנשים רמי דרג, שאם הם גזענים וחסרי חינוך, יכולות להיות לכך השלכות חמורות יותר מאחר ומופקד בידיהם כח רב.
בעולם התעסוקה וביחסי עובד מעסיק, התבטאויות גזעניות יכולות להוות לשון הרע במקום העבודה, ביטוי להתעמרות במקום העבודה, ואם כתוצאה מכך נפגע האדם בקידום או בתנאים כלשהם, גם הפליה בעבודה והפרת חוק שוויון ההזדמנויות.
גזענות יכולה לבוא לידי ביטוי בראיון עבודה – כאשר מפלים מועמד לעבודה על רקע מוצא (עדה) גזע, צבע עור. גזענות יכולה ללבוש צורות רבות. יתכן וגזענות תהיה על ידי קבוצה מסוימת כלפי השניה וההיפך. כך למשל, תיתכן גזענות כלפי עובד ממוצא רוסי, ויתכן וגזענות תהיה כלפי עובד ממוצא אתיופי או מזרחי. יתכן וגזענות תהיה כלפי עובד ערבי מצד יהודי וגם ההיפך.
הבעיה במקום העבודה, שכוחו של עובד מוחלש להתמודד עם תופעת גזענות כאשר מקורה למשל, בממונה עליו. במקרים המגיעים למשרדנו, אנו עדים לתופעות מצמררות מזעזעות ומבישות כלפי עובדים
באחד המקרים, נאמר לעובדת ממוצא אתיופי כי היא לכל היותר יכולה לצחצח נעליים לבוס במקרה אחר, נאמר לעובדת קישטה לכי מכאן כאילו הייתה חיית רחוב, במקרה נוסף נאמר לעובדת אתיופית כי לאתיופיות אין נימוס וכבוד (וזה נאמר על ידי עובדת ממוצא רוסי) לעומת זאת, לעובדת ממוצא רוסי נאמרו דברים פוגעניים על המאפיין את בנות עדתה, ולעובדת ממוצא תימני נאמרו אמירות גזעניות על צבע עורה.
המשותף לכל האמירות האלה, שנאמרו שלא בבדיחות הדעת, אלא במסגרת מערכת יחסי עבודה היררכית והערות לעובדים, שהם נאמרו על ידי אנשים טיפשים. ואולם, מה לעשות שאנשים אלה יכולים להיות הממונים עליכם?
אז מה ניתן לעשות?
ראשית, החוק והדין מאפשר לנו להתמודד עם תופעות גזענות ולתבוע מכח חוקים שונים, בהתאם לנסיבות המקרה. אמירה גזענית לעובד בנוכחות עובדים נוספים יכולה להוות איסור על חוק איסור לשון הרע. אמירות גזעניות חוזרות, יכולות להיחשב גם כהתעמרות בעבודה ולהוביל לפיצוי בגין עגמת נפש. במקרים קשים, ניתן לנסות להוכיח כי נגרם נזק נפשי לעובד ולתבוע על כך. במקרים בהם האמירות הגזעניות מובילות גם לפגיעה בזכויות ובתנאי העסקה, בהתאם לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, אפשר לתבוע פיצוי על הפליה מכח חוק השוויון.
שנית, הכותבת מאמינה שבמקומות עבודה יש לערוך הכשרה למנהלים, ובתוכה לכלול במסגרת ההדרכות על הטרדות מיניות גם הדרכות על גזענות בעולם התעסוקה. דווקא כממונה על עובדים, יש לגלות רגישות משוועת לעניינים כמו מוצא, גזע, דת ועוד.
פעמים רבות, אותו אדם שנוטה להכליל קבוצות ואוחז בדעות קדומות, אינו מודע כלל לחומרת מעשיו ולפגיעה המשוועת והאנושה בנפש האדם שסופג את ההערות הגזעניות. אני בטוחה שאם לרגע היה מדמיין כי כך ינהגו עם הילד שלו, מסיבה כלשהי, היה הוא חושב פעמיים. לכן, רק ההסברה והלמידה יכולה להביא לשינוי תודעתי והבנתי, של אנשים צרי אופקים שנוטים לעשות הכללות, וללא קשר לרמת ההשכלה ולבכירות מעמדם, עדיין אינם מפותחים מספיק.
מדובר במקרים קשים ומצמררים, שפעמים רבות גורמים לעובדים לפגיעה קשה בדימוי העצמי ונזק נפשי. החיים והמוות בידי הלשון.
סיכום
למשרדנו איריס אלמוג ושות' נסיון רב בטיפול במקרים של גזענות בעולם התעסוקה, והוא רואה בכך כשליחות לנסות ולסייע לעובדים שמתמודדים עם גזענות באמצעות נקיטה בהליכים משפטיים מתאימים.
באם נתקלת במקרה של גזענות בעבודה, אנו נשמח לבחון את המקרה בפגישה יסודית. רצוי במקרים כאלה, לתעד את האמירות הגזעניות אם באמצעות הקלטה ואם באמצעות שיחות sms ואף תצהיר מעדים למקרה.