זכויות אישה בהריון בעבודה

המשפחה שלך מתרחבת? מגיע לך הרבה מזל טוב. התרחבות המשפחה טומנת בחובה חובות רבים, אבל מגיעות איתה גם זכויות והטבות שכדאי להכיר. במאמר זה נסקור את הנושא של זכויות אישה בהריון בעבודה ונפרט אודותיהן.

זכויות אישה בהריון בעבודה – כל מה שצריך לדעת

מאחר ומטבע הדברים, נשים נכנסות להריון, המחוקק מצא לנכון להגן על זכויות עובדת בהריון. זאת מתוקף עקרון השוויון ועקב הרצון לשמור על כבוד האישה כאדם וכעובדת.

איסור על פיטורי אישה בהריון בשל הריונה

פיטורי אישה בהריון עקב נסיבות הקשורות בהריונה הינן אסורות בתכלית האיסור, גם אם המעסיק כלל לא ידע שהעובדת בהריון. עם זאת, במידה והעובדת מועסקת פחות משישה חודשים במקום העבודה, ראשי המעסיק לפטר אותה אם הוא מביא הוכחות ברורות שמדובר בפיטורים עקב סיבה לגיטימית שאינה קשורה להריון מאחר ומדובר בתקופת ניסיון. סיבה כזו יכולה להיות למשל עקב חוסר שביעות רצון מהעובדת.

חשוב לדעת שגם במקרה של פיטורים מוצדקים במסגרת ששת החודשים הראשונים לעבודה, זכויות אישה בהריון בעבודה מכתיבות כי לכל אישה בהריון שמורה הזכות להגיש תביעה בבית הדין לעבודה ולערער על נסיבות הפיטורים. זאת ועוד, במידה והפיטורים מתרחשים במהלך פרק זמן של למעלה משישה חודשי העסקה, לא ניתן לפטר את העובדת מכל סיבה שהיא ללא פניה למשרד הכלכלה וקבלת היתר מפורש לכך.

זכויות אישה בהריון בעבודה

אפליה בעבודה עקב הריון

לעיתים קרובות נשים במקום העבודה מוצאות את עצמן בעמדה נחותה ביחס לגברים. בהקשר זה, חשוב להבין כי אפליה בעבודה עקב נסיבות הקשורות בהריון הינה עבירה לכל דבר. חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מכתיב איסור על אפליית עובדים על רקע מין, על רקע הריון וגם על רקע של טיפולי פוריות. מעביד אשר פוגע בזכויות עובדיו על רקע הריון חושף עצמו לתביעה משפטית שעלולה לעלות לו בכסף רב.

מה נחשב לאפליית נשים בהריון

האפליה הבולטת ביותר של נשים בהריון במקום העבודה היא כאמור, פיטורין על רקע נסיבות הקשורות בהריון. אולם, כדאי לדעת שאפליית נשים בהריון בעבודה כוללת גם היבטים נוספים. למשל, מעסיק לא ראשי לקזז שעות עבודה של עובדת הרה על רקע נסיבות הקשורות בהריון והוא לא ראשי להפחית לה ימי עבודה על רקע של קבלת טיפולי פוריות. באופן כללי, ניתן לומר כי מקום עבודה אשר מערער את מעמדן של עובדות אשר מצויות בשלבי הריון שונים, ללא כל סיבה מוצדקת כגון אי שביעות רצון מתפוקת העובדת, עשוי להיחשב כמקום עבודה מפלה.

לקריאת מאמר נוסף המדבר על אפליית נשים בהריון>>

האם מותר לעשות שימוע לאישה בהריון?

כאשר המעסיק שוקל לפטר עובד, על פי החוק, העובד נדרש להגיע לשימוע מול המעסיק, כדי לבחון את ההחלטה הסופית אודות המשך העסקתו בחברה. חל איסור בחוק על הזמנת אישה בהריון לשימוע לפני פיטורים. הזמנת אישה בהריון לשימוע מהווה פגיעה בזכויות אישה בהריון בעבודה בדיוק כפי שפיטורי אישה בהריון מהווים פגיעה כזו. בהקשר זה, שימוע לפני פיטורים מהווה אפליה כלפי נשים בהריון במקום העבודה כפי שפיטורים מהווים אפליה כזו.

לקריאת מאמר מורחב בנושא, לחצו כאן.

לסיכום

לנשים בהריון מגיעות זכויות רבות במקום העבודה מתוקף חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. על פי חוק זה, לא ניתן לפטר נשים במקום העבודה עקב נסיבות הקשורות בהריונן ובהקשר זה, לא ניתן גם להזמינן לשימוע לפני פיטורים. כמו כן, לא ניתן לקזז שעות עבודה של עובדת הנמצאת בהריון על רקע נסיבות ההיריון ולא ניתן להפחית לעובדת ימי עבודה על רקע טיפולי פוריות. מקום עבודה אשר מערער את מעמדן של עובדות במהלך הריונן עשוי להיחשב כמקום עבודה מפלה ולעובדת בו שמורה הזכות לתבוע את מעסיקה במסגרת בית הדין לעבודה.

צור קשר לתיאום פגישת ייעוץ