מה נחשב לאפליית נשים בהריון וכיצד תגני על זכויותייך?

לעיתים קרובות נשים מוצאות עצמן בעמדה נחותה במקום העבודה. בין שזה במתכוון ובין שלא, יש קשת רחבה של סיטואציות ומצבים שכוללים אפליה על רקע מגדר או גיל, הטרדה מינית, הפרה של זכויות עקב טיפולי פוריות או לידה, אפליית נשים בהריון והרשימה עוד ארוכה. במאמר נעסוק באפליית נשים בהריון – הזכויות שמגיעות לך וכיצד תבטיחי שהן ימומשו.

הפתרון לאפליית נשים במקום העבודה

על מנת ליישב סוגיות שונות בנושא אפליית נשים ולצמצם את היקף התופעה נחקק חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח 1988. על פי החוק, המעסיקים לא רשאים להפלות אישה בשל מינה. לצערנו, אפליית נשים ממשיכה להתקיים במקומות העבודה, וככל הנראה, הגברת המודעות והבנת הזכויות שמגיעות לכל אישה הנם הכרחיים ועשויים להיות צעד משמעותי לקראת פתרון הבעיה או לכל הפחות, צמצום היקפי אפליה בעבודה של נשים.

אפליית נשים בהריון

על מנת להגן על זכויותיהן של הנשים במקום העבודה, לרבות זכויותיהן של נשים הרות, נחקק חוק עבודת הנשים משנת 1954, וכל פגיעה בזכויות או אפליית נשים בהריון במקום העבודה נידונה בבית הדין לעבודה.

לזכות האישה עומדות זכויות נוספות עוד טרם הרתה. כך לדוגמה, היא זכאית להיעדר ממקום העבודה על מנת לקבל טיפולי הפריה. לצורך העניין מגיעים לה 4 סבבי טיפולים מידי שנה, סך הכל 20 ימים בהם היא רשאית להיעדר ממקום עבודתה. לשם כך היא מחויבת בהודעה מראש ובהצגת אישורים רפואיים שתומכים בדרישתה.

אפליית נשים בהריון

אילו זכויות מגיעות לאישה הרה?

תחילה נדגיש, שעובדת לא מחויבת ליידע את המעסיק שלה באשר להריונה, והיא מחויבת לעשות כן החל מהחודש החמישי להריונה בלבד, בייחוד אם היא נדרשת לעבוד במשמרות לילה או שעות נוספות. כלל זה אינו תקף כאשר האישה עובדת בסביבת חומרים מסוכנים. במקרה זה היא מחויבת ליידע את המעסיק תוך 10 ימים מיום היוודע לה שהיא הרה, ומתוקף חובתו, המעסיק נדרש למצוא לה משרה חלופית הרחק מהחומרים הללו מבלי ששכרה ייפגע.

מעסיק לא רשאי לקזז את שעות העבודה של עובדת הרה, ובהחלט שהוא לא רשאי לנקוט בצעדי פיטורים בהריון. אם הוא נדרש למצוא לה עבודה חלופית בשל סיכונים מקצועיים, משרתה תישמר לה לכשתחזור לעבוד לאחר חופשת הלידה.

עובדת הרה זכאית להיעדר לצורך ביצוע בדיקות רפואיות, ביקורים רפואיים וטיפולים מבלי ששעות היעדרותה ינוכו משכרה או מימי המחלה שצברה.

מה באפשרותך לעשות אם נפגעו זכויותייך?

נשים רבות נשים רבות אינן מודעות לפגיעה בזכויותיהן. אחרות חוששות לפעול כאשר זה קורה מהחשש לפגיעה במקום עבודתן או בשכרן או מהחשש להתנכלות מצד המעסיק.

תקופת ההיריון היא תקופה רגישה, שמלווה בחששות מרובים ממילא, מה שעשוי לגרום לכל אישה לחוות קושי בהתמודדות עם פגיעה בזכויותיה. על מנת להבטיח מיצוי מלא של הזכויות מבלי לפגוע במערכת היחסים עם המעסיק או במעמד האישה ותפקידה במקום העבודה, מומלץ להיעזר באשת מקצוע, עורך דין דיני עבודה, שמתמחה באפליית נשים בעבודה.

ליווי אישי יבטיח טיפול מקצועי, דיסקרטי ויעיל ומימוש זכויות מלא של האישה ההרה, כך שתוכל לעבור את התקופה המרגשת בקלות וברוגע ולממש את זכויותיה על פי חוק.

צור קשר לתיאום פגישת ייעוץ