מדוע אנו זקוקים לייעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה?

תחום דיני עבודה מלווה כל אחד מאיתנו, ביום יום, בין אם אנחנו עובדים ובין אם אנחנו מעסיקים.גם לקבלני המשנה/פרילנסרים ישנן נקודות השקה לדיני עבודה, במקרים בהם קו הגבול בין קבלן לעובד- אינו ברור.

בשנים האחרונות נחקקו חוקים רבים המגנים על זכויות העובדים, כשבעשור האחרון תחום דיני העבודה התפתח לאין ערוך. תחום השימוע לפני פיטורים עבר תמורות ומהפכות, תחום ההטרדה המינית בעבודה השתנה מהקצה אל הקצה , נוספו הוראות חוק בענייני עבודת נשים, תוקן חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה וחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלו, נוספו תיקונים לחוק הגנת השכר (לרבות סנקציות עונשיות למעסיקים), פיקוח על דיווחי שעות, הוראות בעניין שחרור פיצויים, חובת פנסיה גם במגזר הפרטי ועוד.

דווקא בשל ריבוי החוקים והתפתחות הפסיקה, עובדים אשר בוחרים לייצג את עצמם בתביעות, יגלו עד מהרה שאין הדברים כה פשוטים. אם בעבר, באופן גורף לא חלו דיני הראיות על תחום דיני עבודה, היום יותר ויותר חלק ניכר מסדרי הדין בתחום האזרחי חלים גם הלכה למעשה בתחום דיני עבודה, גילוי מסמכים, ראיות ועוד.

ההוראות השונות שנוספו והחוקים החדשים, הולידו עילות תביעה שונות לרבות פיצויים לדוגמא, פיצויים על נזקים לא ממוניים- ולעיתים ניתן ללכת לאיבוד, שכן לכאורה מספר הפרות יכולות להביא לפיצוי של מאות אלפי שח. אך האם כך הם הדברים בבית הדין לעבודה? האם ניתן לאכוף את כלל הוראות החוק ולעתור לפיצוי של עשרות אלפי ₪ למשל בשל אי הנפקת מספר תלושי שכר? או עשרת אלפים ₪ בשל אי מתן הודעה לעובד?

לכאורה, לשון החוק מאפשרת לחייב מעסיקים במאות אלפי ₪ גם על הפרות בודדות. אך הלכה למעשה, מנסיון עשיר בבתי הדין לעבודה, השופטים מחפשים את נקודת האיזון, בין פיצוי לעובד על הפרת זכויותיו לבין סבירות ומידתיות בקביעת פיצוי עונשי למעסיק על הפרה כזו או אחרת.

עובד שבוחר לייצג עצמו, עלול למצוא עצמו מתוסכל נוכח הפערים בין הוראות הדין לבין התוחלת של התביעה וסיכוייה. ניהול הליך תביעה בבית הדין לעבודה אינו "תביעה קטנה". הוא כפוף לסדרי דין ובירור תביעה עלול להתארך למשך של עד 3-4 שנים, אם הצדדים אינם מסיימים את התיק בפשרה ובוחרים לנהלו עד מתן פסק דין לאחר הליך הוכחות.

לשם כך, רצוי בטרם נקיטה בהליכים משפטיים או טרום משפטיים, להגיע לפגישת ייעוץ אצל עורך דין העוסק בתחום דיני עבודה, ללמוד תחילה האם כדאי כלל להגיש תביעה? או כדאי לשלוח מכתב התראה מקדים?

ניתן לומר, כי פעמים רבות אין זה כלכלי לנהל תביעה בדיני עבודה, לא לעובד ולא למעסיק. לכן, ניהול מו"מ מקדים, פניה לגישור חיצוני בהסכמה – כל אלה, מומלצים בעיקר המקרים. מה גם, שממילא עיקר התיקים נסגרים בסופו של דבר בפשרה גם לאחר הגשת תביעה, אם באמצעות גישור, ואם באמצעות סיוע של בית הדין להגעה לפשרה.

לכן, מומלץ בטרם נקיטה בהליכים, תחילה להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה, ולהבין לאן פניכם מועדות, מה הסיכויים והסיכונים ובאיזה דרך פעולה מומלץ לנקוט על מנת שידכם תהיה על העליונה בסופו של יום